Mit jelent a bonsai neve és méretjelzése

Elnevezés

Az általunk kínált bonsai fák névvel és méret, valamint formajelzéssel vannak ellátva. Pl: Ulmus (Kínai szil) 15/B

A fák nevét latinul tüntetjük fel (esetenként a magyar megnevezés is látható), hogy bármely szakirodalomban a fajra, fajtára jellemző tulajdonságokra  könnyedén rá lehessen találni.

Méret és formajelzés

A jelzés egy számból és egy betűjelből áll.

A szám minden esetben a bonsai edényének két legtávolabbi pontja közti távolságot jelzi, vagyis a tál hosszát jelöli centiméterben.

(A feltüntetett méretek a valóságtól eltérhetnek.)

A betűjelzések, a fa törzsének kialakításáról ad információt. Az “S” betű, azt jelzi, hogy a fa törzse “S” alakban hajlított. A lombkorona pedig pamacsos szerkezetű. Pl:15/S (15cm-es edényben, hajlított törzsű kialakítás)

Amennyiben “B” betűvel van feltüntetve a fa kialakítása, úgy az bukszus formát jelöl. Ez esetben a törzs egyenes, a lombkorona félgömb alakúra van formázva. Pl: 15/B (15cm-es edényben, bukszus formára alakítás)

A megvásárolható bonsai-ok között lehetnek egyforma fajtájú ám különböző kialakítású fák. A nagyobb edényméret egyenesen arányos a fa korával is. Egy 15/B-s bonsai nagyjából 3-4 év körül van, de már egy 20/B-s fa már akár 5-6 éves korú is lehet. Esetenként előfordul hogy a fa még ennél is idősebb, és igen vastag törzzsel rendelkezik.

Tál formák

Az általános tál forma a téglalap, az ilyen tálban lévő fákat nem különböztetjük meg. A különleges formájú edényeket (ovál, kerek, négyzet, kaszkád, amorf) külön jelöljük. Egy kaszkád, más néven vízesés stílusú kialakításnál a méret mellé írjuk a tál formát. Pl:16/kaszkád vagy 24/S ovál

Miért fontos a tál méretét tudni?

A tál méretéből meg tudjuk állapítani átültetéskor, hogy mekkora legyen az új edény amibe át szeretnénk helyezni a fát. A tál mérete segíthet kiválasztani a hozzá méretben illő alátétet. Az edény mérete alapján megállapítható a föld mennyisége és hozzávetőlegesen a bele ültetett fa maximális magassága.

Válasszon Bonsai fát nálunk, látogasson el Pavilonunkba!